Friday, 3 January 2020

Senarai Kursus & Kelas SketchUp di Malaysia

klik imej untuk paparan lebih besar dan jelas

Disenaraikan beberapa tempat yang menawarkan kelas atau kursus SketchUp mengikut negeri-negeri tertentu bagi 2018. Jika ada yang berminat nak belajar, bolehlah hubungi alamat atau nombor yang tertera untuk mendapatkan info lanjut tentang kelas/kursus yang dianjurkan.

Nota: semua senarai dan maklumat di atas adalah melalui carian di internet. Mungkin terdapat perbezaan informasi terkini dari masa ke semasa. Harap maklum.

SketchUp (awalnya dikenali sebagai Google SketchUp) merupakan satu perisian programan model komputer 3D, kini popular dan diguna secara meluas dalam bidang arkitek, hiasan dalaman, arkitek lanskap, kejuruteraan awam, mekanikal, rekabentuk filem dan mainan interaktif. Menariknya, terdapat versi di mana pengguna boleh muat-turun dan gunakannya secara percuma, iaitu SketchUp Free dan SketchUp Make. Manakala bagi versi berbayar pula adalah SketchUp Pro.

SketchUp dibangun dan dimajukan oleh Trimble Inc, sebuah organisasi yang terlibat dalam peralatan pemetaan, ukur dan navigasi. Juga ada disediakan satu arkib secara online, iaitu '3D Warehouse' di mana pengguna SketchUp menyumbangkan berbagai bentuk lukisan 2D dan 3D seperti aksesori rumah, bangunan, kenderaan, etc dan kita boleh gunakan secara percuma. Keupayaan perisian SketchUp secara 'user friendly' membolehkannya berfungsi melukis berbagai layout, termasuk menghasilkan 'photo realistic rendering image' apabila digabungkan perisian-perisian sokongan lain, seperti VRay dan sebagainya.


No comments:

Post a Comment