Sunday, 4 September 2016

Muat Turun Perisian AutoCAD Percuma

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera..

Seringkali ada yang wsap atau email saya, bertanyakan di mana kita boleh dapat  software AutoCAD secara percuma? Actually, kalau digoogle, banyak website yang membolehkan kita download software AutoCAD ni.. free.. cuma setiap satu website ni ade stail download memasing. Ada yang kita boleh direct muat turun. Kebanyakkan sekarang stail download bersekali dengan install secara online. Stail ni leceh la sikit. Bukan apa, takut kes virus atau malware satu hal, lagi satu nak kene onkan internet hingga selesai semua!! :(

Ada satu website ni, bagi saya agak best jugak. Bukan saja kita boleh muat turun perisan AutoCAD secara percuma, tapi termasuk jugak segala software yang dikeluarkan oleh pihak Autodesk.. macam Inventor, Revit, 3D Max, Maya dan banyak lagi. Cara downloadnya juga adalah userfriendly betul!! :)

Pernah dengar atau guna khidmat Autodesk Virtual Agent? Dia ni macam ala ala one stop centre lah.. di mana semua sofware produk Autodesk dikumpulkan.. jadi senang la pengguna macam kita nak pilih mana satu dan download. Saya pun baru kebelakangan ni muat turun Inventor, Revit, AutoCAD yang latest punya.. version 2017 pun dah tersedia kat sini.

1). Bagi yang pertama kali, boleh klik di sini untuk pergi ke website Autodesk Virtual Agent ni:
http://autodesk.creativevirtual15.com/autodesk/bot.html?isJSEnabled=1&businessArea=Root.Front%20Desk&startContext=Root.Front%20Desk


2). Setelah tu.. klik pada Download Links:


3). Step seterusnya.. di peringkat ni kita boleh pilih product Autodesk yang mana satu hendak dimuaturunkan. Bagi yang berminat dengan perisian AutoCAD, klik pada AutoCAD Products:


4). Klik pada AutoCAD:


5). Akhir sekali, klik lah pada AutoCAD version mana yang hendak di download. Jangan lupa klik pada 32 Bit atau 64 Bit, bergantung pada OS yang kita gunakan.



NOTA PENTING: Semua Produk AutoDesk Dari Virtual Agent Hanya Legal  Dalam Jangkamasa 30 Hari Sahaja (Trial Version). Harap Maklum..







Friday, 26 February 2016

Tutorial 2.0 - Pelan Central Air Cond

Assalamualaikum. Tutorial siri 2.0 ini menumpukan pada pengguna perisian AutoCAD yang ingin mempelajari dan mendalami selok-belok command-command 2D untuk menghasilkan Pelan Central Air Cond.
Bersama tutorial ini, akan dibekalkan satu file dwg (file format AutoCAD) ruang pejabat. Setelah membuka file, pengguna tutorial akan ditunjukkan langkah dan command terperinci dari awal hingga akhir.
Antara langkah dan command yang banyak terlibat adalah untuk melukis diagram blower central air cond seperti di atas.

Melalui tutorial ini, akan memandu kita menghasilkan satu pelan lengkap yang berkaitan dengan central air cond 2D.